Κατσαρίδες

Στον ψεκασμό για την καταπολέμηση της κατσαρίδας και γενικά των βαδιστικών εντόμων σε πολυκατοικίες ή επαγγελματικούς χώρους τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και το Υπουργείο Γεωργίας.

  • Ακίνδυνα για τον άνθρωπο,
  • Φιλικά προς το περιβάλλον,
  • Δε λεκιάζουν
  • Δεν αλλοιώνουν τις επιφάνειες.

Υπάρχουν διάφορα είδη κατσαρίδων που μολύνουν τους οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους. Η αναγνώριση του κάθε είδους είναι απαραίτητη, για να καθοριστεί καλύτερα το καταλληλότερο και πλέον αποτελεσματικό πρόγραμμα ελέγχου.

Τα πιο συνηθισμένα είδη κατσαρίδας είναι  Γερμανική η Αμερικάνικη και η Ασιατική.

Η Γερμανική κατσαρίδα   – Blatella Germanicα  βρίσκεται σε χώρους με ανθρώπινη δραστηριότητα και συνήθως εμφανίζεται  στο μπάνιο και κουζίνες.  Είναι το πιο παραγωγικό είδος μεταξύ όλων των κατσαρίδων και συνηθίζει  να κρύβεται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σίγουρα, ασφαλή καταφύγια, κοντά σε πηγές τροφίμων και υγρασίας, όπως τις εσωτερικές κοιλότητες τοίχων, τις ρωγμές στα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου και κάτω ή μέσα σε ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν θερμότητα.  Η θηλυκή γερμανική κατσαρίδα ζει έως και 6 μήνες. Φέρει ένα σάκο που περιέχει 30 έως 40 αυγά. Η ανάπτυξη από το αυγό στο ενήλικο μπορεί να προκύψει σε 45 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων απορρίπτει το δέρμα της 6 φορές.
Η αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα καθ΄ όλο το έτος, αλλά ευνοείται ιδιαίτερα από το   υγρό και θερμό περιβάλλον .

Η Αμερικανική κατσαρίδα – Periplaneta Americana  κατά την διάρκεια της ημέρας προτιμά την παραμονή της σε χώρους όπως το ψευδοπάτωμα, τα υπόγεια των κτιρίων, τους υπονόμους, τα φρεάτια και άλλες θερμές, σκοτεινές και υγρές θέσεις. Αποφεύγει τις κρύες περιοχές αλλά θα  αναπτυχθεί και υπαίθρια όταν η θερμοκρασία είναι επάνω από 27 0C. Στα κτίρια συναθροίζονται συχνά γύρω από το θερμούς υδροσωλήνες, τις μηχανές ψυγείων, τους λέβητες και άλλες συσκευές θέρμανσης. Η αμερικανική κατσαρίδα μπορεί να τραφεί με μια μεγάλη ποικιλία τροφών φυτικού και ζωικού υλικού.
Η διάρκεια ζωής του θηλυκού εντόμου φτάνει μέχρι και 1,5 χρόνο. Η περίοδος επώασης αυγών διαρκεί 6 έως 8 εβδομάδες και το  μήκος του σώματος του ενήλικου εντόμου μπορεί να φθάσει και τα 4 εκατ. και είναι καφέ χρώματος.

Η Ασιατική κατσαρίδα – Blatta Orientalis

Το σώμα του ενήλικου εντόμου είναι περίπου 2,5 cm σε μήκος. Έχει χρώμα σκούρο καφέ προς μαύρο.
Απαντάται συχνότερα στα σκοτεινά υπόγεια ή τα κελάρια, στις αποχετεύσεις(φρεάτια, βόθρους), αλλά μπορεί επίσης να αναρριχηθεί από σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης στα ανώτερα πατώματα πολυώροφων κτιρίων. Οι ασιατικές κατσαρίδες προτιμούν ως τροφή τα αμυλούχα προϊόντα.
Το θηλυκό ζει έως και 2 έτη. αποθέτει μέχρι 18 αυγοσάκους στη διάρκεια της ζωής του. Κάθε σάκος αυγών περιέχει 16 αυγά. Η περίοδος επώασης είναι 1 έως 2 μήνες και η περίοδος ανάπτυξης είναι 12 μήνες.
Ο πληθυσμός επεκτείνεται γρήγορα σε ιδανικές συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερμών θερινών μηνών, με θερμοκρασίες επάνω από 27 0C.